Bygda kjemper for Runar

Innbyggerne på Runars hjemsted har samlet inn nærmere 38.000 kroner til familien til deres kamp for sønnen Runar (12).

10 - "Rogaland Avis", 17. desember 1990.

Runar har kreft, og har vært gjennom to harde år med operasjoner og cellegiftkurer. Familien nekter å gi opp håpet,
og er villige til å prøve alt for å redde sønnen. - Ingen ting skal være uprøvd, sier Runars mor.

Bygdefolket kjemper for Runar

Fagernes (RA): Innbyggerne kjemper for 12-åringen Runar. De gråt av glede da den kreftsyke gutten kom hjem i helgen.

For 14 dager siden reiste Runar, mamma Marit, hans far og lillesøster, til håndspålegger Halvard Nordfjæran i Valdres. Runar var så medtatt etter den siste kraftige cellegiftkuren at han måtte fraktes på sykebåre fra Rogaland til Valdres.

Flyselskapet Coast Air på Karmøy stilte velvillig opp og sørget for transporten fra Sola til Fagernes. Lørdag ettermiddag kom Runar hjem igjen med det samme flyselskapet, men til alles store overraskelse uten sykebåre. Oppholdet hos håndspålegger Halvard Nordfjæran hadde vært så positivt at Runar kunne forlate Valdres gående. Han nektet å bli fløyet hjem på båre. Runar ville se Valdres-fjellene fra flysetet sitt i Coast Air-maskinen.

Innsamlingsaksjon

Halvard Nordfjæran har gitt Runar og hans familie nytt håp. De ser atskillig lysere på tilværelsen etter behandlingen hos Nordfjæran i Valdres. Det var Runars mamma som ba om hjelp til sin kreftsyke sønn. Hun hadde lest om håndspåleggeren i Valdres i et ukeblad og at han hadde utrettet mirakler før med kreftpasienter. Hun nektet å gi opp kampen for sønnen sin og øynet et ørlite håp. Men den største hindringen var reisen fra Rogaland til Valdres.

Coast Air på Karmøy reagerte spontant på nødropet fra Marit og sa seg villig til å fly Runar og hans foreldre fra Sola til Fagernes. Karmøy-selskapet forlangte 12.000 kroner en vei for turen. Dette mens Luftambulansen skulle ha over 40.000 kroner for den samme flystrekningen. Men i Valdres fikk familien årets beste julegave. Det lille flyselskapet på Karmøy, Coast Air, som flyr fast på Fagernes Lufthavn, ga beskjed om at det ikke ville sende noen regning for turen i posten. Det var deres julehilsen til den kreftsyke Runar.

Vi kan ikke få takket Coast Air nok. Selskapet har vært helt fantastisk mot oss. Det samme har bygdefolket vært. De satte i gang en innsamlingsaksjon for Runar og uten denne støtten hadde det blitt tøft, selv om SR-Bank ga oss et lån på 40.000 kroner. Det skal likevel betales tilbake, sier Runars mamma til Rogalands Avis.

Ondartet svulst

Rogalands Avis besøkte den 12 år gamle Runar under oppholdet i Valdres. Han hadde innstilt seg på å feire jul sammen med foreldrene sine og søsteren på pensjonatet i Aurdal, og han hadde ikke drømt om å få reise igjen etter bare 45 behandlinger hos håndspålegger Halvard Nordfjæran som er blitt Runars nye venn. Rogaland-gutten lyser opp i ansiktet når han snakker om Halvard.

Han har gitt meg nye krefter. Jeg nekter å gi opp og jeg håper at jeg vil bli frisk igjen. Det er mitt største ønske. Jeg savnet tvillingbroren min mens jeg var i Valdres, og klassekameratene, sier Runar. Han var kjempeglad for alle juledekorasjonene og julekortene som klassen hans sendte til Valdres.

Runar har lært seg å leve med sykdommen sin og er ikke bortskjemt med positive nyheter. De to siste årene har vært harde for Runar og hans familie. Det var ved juletider i 1988 at legene oppdaget en vondartet svulst i mageregionen til Runar. I to år har Rikshospitalet og barneavdelingen ved Sentralsjukehuset i Rogaland nærmest vært hans hjem. Han har gjennomgått en rekke operasjoner og cellegiftkurer. Mamma Marit og storesøsteren har vært hos Runar hele veien. Dat samme har hans far.

Han bor i Sverige, men fikk fri av sin arbeidsgiver til å være hos sin kreftsyke sønn. Faren har vært en god støtte for Runar og hans mamma i Valdres. Begge er også svært takknemlig for hjelpen de fikk av innehaverne på Aurdal Pensjonat. Ekteparet Borghild og Roman Reiser åpnet dørene på vid gap for Runar og hans familie. Også de var innstilt på at Runar skulle feire jul i Valdres, men de er glade på hans vegne at han i stedet får feire jul sammen med sine seks søsken hjemme i Rogaland.

Vi er rørt over all støtten vi har fått fra lokalbefolkningen. Pengestøtten kommer godt med. Vi er villige til å prøve alt for Runar, koste hva det koste vil. Barna er det kjæreste vi har. Vi er også innstilt på å reise til et verdenskjent krefthospital i Mexico. Ingenting skal være uprøvd i denne saken, sier sjubarnsmoren.

Til alles store overraskelse kunne han reise hjem igjen uten sykebåre etter 52 behandlinger.

Innsamling til Runar

Vi støtter opp om Marit sin kamp for sin kreftsyke sønn. Vi vil gjerne gi Runar en liten oppmuntring til jul og håper 700 kroner vil komme godt med. Vi oppfordrer alle sjåfører i hele Rogaland til å være med på "Aksjon Runar", sier initiativtager til den nye drosjesentralen i Stavanger, Anton i Taxa-Bilen.

Taxa-Bil sjåførene reagerte like spontant som Coast Air på Karmøy da de hørte om den kreftsyke Runar og hans mors kamp for å finne nye alternative behandlingsformer. Fem Taxa-bilsjåfører kontaktet Rogalands Avis i går for å overrekke pengegaven til Runar.

Vi hadde gjort akkurat det samme. Det er beundringsverdig at hun står på for sin sønn. Vi håper mange støtter opp om familien, sier Anton til Rogalands Avis. En av initiativtagerne til innsamlingsaksjonen i Rogaland, Edna, uttaler at lokalbefolkningen allerede har gitt nærmere 38.000 kroner. Aksjonen startet på Runars skole.

Elevene på skolen fikk med seg bankgiro hjem til foreldrene. Alle kjemper for familien og Runar. Vi vet hvor hardt denne familien har hatt det de siste to årene. De trenger derfor en oppmuntring i hverdagen, sier Edna.

Back to Top