Kreftsyke Runar's nye liv

 

Den kreftsyke gutten var så medtatt at han måtte fraktes på sykebåre til Valdres. Men til alles store overraskelse kunne han etter 52 behandlinger hos healeren reise hjem igjen uten sykebåre. Ledelsen i flyselskapet Coast Air på Karmøy var så glad over den positive utviklingen til Runar at de ga beskjed om at de ikke ville sende noen regning for turen i posten. Den flotte julegaven ble tatt imot med stor jubel hos familien.

12 - "Rogaland Avis", 15. mars 1991.


Kreftsyke Runar smiler igjen. Det gjør også moren, Marit. Kvinnen som bruker hele sin energi på sønnen og som ikke tok et nei for et nei, selv om det kom fra leger. Det har gitt Runar et nytt meningsfullt liv.

I fjor høst var 12 år gamle Runar nærmest oppgitt av legene ved Rikshospitalet, men Marit godtok ikke legenes avgjørelse. Syvbarnsmoren nektet å gi opp kampen for sønnen sin. Hun hadde ikke råd til å miste noen av sine kjære barn.

NØDROPET BLE HØRT.

De to siste årene har vært knallharde for Marit og hennes familie. Det var ved juletider i 1988 legene oppdaget en vondartet svulst i mageregionen til sønnen. Det førte til utallige innleggelser ved Rikshospitalet og opphold ved Sentralsykehuset i Rogaland. 12-åringen måtte gjennom en rekke operasjoner og cellegiftkurer. I fjor høst forverret tilstanden seg. Marit var knust av sorg.

Men hun øynet er ørlite håp da hun hørte om en kjent healer i Valdres som hadde utrettet mirakler før med kreftpasienter. Marit overså alle negative bemerkninger om en slik behandlingsform, for etter hennes mening skulle ingenting være uprøvd når det gjaldt Runar. Den største hindringen var transportutgiftene til Valdres.

Den utfordringen tok SR-Bank som bevilget kvinnen et lån på 40.000 kroner. Flere flyselskaper sa seg villig til å fly gutten og hans familie fra Sola til Fagernes, men prisen var skyhøy. Luftambulansen forlangte 40.000 kroner en vei for turen mens et annet selskap oppga en pris på 50.000 kroner for samme strekning. Det ble for mye for Marit, men hun ga likevel ikke opp.

Flyselskapet Coast Air på Karmøy som flyr fast på Fagernes lufthavn ble til slutt hennes redning. Selskapet reagerte spontant på kvinnens nødrop og forlangte kun 12.000 kroner for en vei fra Sola til Fagernes. I begynnelsen av desember i fjor reiste Runar, moren Marit, hans far og lillesøsteren, til healeren i Valdres.

Den kreftsyke gutten var så medtatt at han måtte fraktes på sykebåre til Valdres. Men til alles store overraskelse kunne han etter 52 behandlinger hos healeren reise hjem igjen uten sykebåre. Ledelsen i flyselskapet Coast Air på Karmøy var så glad over den positive utviklingen til Runar at de ga beskjed om at de ikke ville sende noen regning for turen i posten. Den flotte julegaven ble tatt imot med stor jubel hos familien.

BEGYNT PÅ SKOLEN.

Samtidig slo innbyggerne på hjemstedet ring rundt den hardt rammede familien. Det ble i desember i fjor satt i gang en innsamlingsaksjon for Runar. Pengene strømmet inn noe som førte til at Marit kunne betale tilbake banklånet på 40.000 kroner. På nyåret i år ønsket 12-åringen ny behandling hos healeren som har gitt den kreftsyke gutten et nytt liv.

- Han har tiltro til Halvard Nordfjæran i Valdres. Hans største ønske er selvsagt å bli helt frisk igjen. Det førte til at jeg måtte
ta opp et nytt banklån på ca. 20.000 kroner. Det gjorde jeg med stor glede ettersom gutten min har fått tilbake livsgnisten og humøret sitt, og denne gang var det ingen sykebårepasient som ankom Valdres. Runar kunne reise fra Oslo til Valdres med buss, sier Marit til Rogalands Avis.

Hun kan ikke forklare hva som har skjedd med sønnen, men hun er ikke i tvil om at oppholdene hos Halvard Nordfjæran i Valdres har gitt ham nye krefter. Ifølge Marit er ikke minst overlegen ved barneavdelingen ved Sentralsykehuset i Rogaland og kontaktsykepleieren for kreftsyke barn, overrasket over guttens utvikling.

- Ingen av dem har fordømt oss fordi vi oppsøkte en healer. De ringer stadig og spør hvordan det går med Runar. Det setter vi stor pris på. Legene ved Rikshospitalet i Oslo har derimot ikke gitt oss støtte når det gjelder Valdres-reisene. Ingen pukker på en leges avgjørelse selv om også de er imponert over at det går så bra med pasienten deres. Det gjelder spesielt lungene. På siste røntgenbildene viser det bare arr igjen. Det er helt utrolig. (Før de dro til Valdres var det 7-8 svulster på lungene.)

Det er en smilende Runar som tar imot Rogalands Avis. Vi kjenner nesten ikke gutten igjen. Han har lagt på seg flere kilo og har begynt på skolen igjen. Sist vi så 12-åringen, i Valdres før jul, kunne han nesten ikke gå.

- Det er mye kjekkere å være hjemme enn på sykehus. Det var helt topp å treffe klassekameratene mine igjen i 6. klasse på skolen. Jeg gruet meg litt fordi jeg har mistet håret mitt, men ingen har foreløpig mobbet meg og heldigvis har håret begynt å gro ut igjen. Jeg reiser hver dag med skolebussen og kan gå ute sammen med kameratene mine og tvillingbroren min. Det er kjekt, sier 12 år gamle Runar.

- Vi er rørt over all støtten vi har fått fra lokalbefolkningen. Flere personer i Valdres har også støttet oss etter avisoppslag om Runar i Oppland Arbeiderblad. Guttens skjebne har opptatt mange mennesker. Henvendelsene oppleves ikke som noen belastning. Snarere tvert om. Vi føler at de fleste tar kontakt med oss fordi de gleder seg med oss.

Vi ser i hvert fall atskillig lysere på tilværelsen i dag enn for bare en måneds tid siden. Det som har overrasket oss mest er at gutten ikke har brukt noen medisiner siden begynnelsen av desember i fjor, sier Marit til Rogalands Avis. (Før det brukte han ganske mye morfin.)

Back to Top