Du er nødt til å operere knærne dine, sa en lege til meg.

Men i stede dro jeg til Halvard Nordfjæran på Bjørgo. Jeg ble ikke operert, men plagene er likevel så kraftig redusert at jeg klarer meg fint, sier 62-årige Thorleif fra Kolbu.

Thorleif og Halvard Nordfjæran utenfor brakka der behandlinga foregår på Bjørgo, i nærheten av småbruket til Nordfjæran.

06 - Valdres-gluggen, 17. Juni 1988.


- Operasjon må til, sa legen

Thorleif har i lengre tid hatt plager med forkalkning i kne, hofter og skuldre. Dette på grunn av mange års slit. Først var det en skulder han fikk hjelp med hos Halvard Nordfjæran. Så var det beina som ble bedre:

- Jeg kom til lege, som foreslo røntgenundersøkelse. Det var verst med høyre kneet. Det var så opphovnet og stivt at jeg nesten ikke kunne kjøre bil. Legen sa at operasjon var eneste løsningen.

Dette aksepterte jeg ikke. Jeg ble sint. Med gode erfaringer fra Nordfjæran tidligere ringte jeg og bestilte time hos han. I løpet av våren 1986 hadde jeg til sammen 19 behandlinger hos Nordfjæran. Det førte til god framgang, og i dag har jeg bare små plager i beina. Nå er jeg bedre enn på lenge. Jeg har ingen problemer med å kjøre bil lengre, og jeg har holdt meg bra i to år. Jeg har ikke fått annen behandling for kne og hofter enn den Nordfjæran har gitt meg.

Senere har Thorleif fått vondt i høyre skulder. Derfor har han i vinter hatt 12 behandlinger for dette. Skuldra er nå så god som bra. Men noen ungdom blir han neppe igjen.

- Jeg kan ikke si at jeg forstår det som foregår. Jeg har egentlig aldre trudd noe særlig på slikt. Men jeg tror på det jeg selv opplever, selv om jeg er skeptisk.

Per sier han ikke ønsker å fornærme legestanden. - Men de har ikke noe annet tilbud i slike tilfeller enn operasjon. Jeg synes også at den undersøkinga jeg fikk på sykehuset, var temmelig vilkårlig. Jeg følte at jeg liksom ikke hadde lov til å ha min egen mening om min egen kropp, sier Thorleif.

Back to Top